Beneficiile acestui tratament:
Extracția chirurgicală a molarilor de minte rezolvă fenomenele inflamatorii provocate de aceștia sau/și permite un tratament ortodontic de succes.
Prezervarea alveolei postextracționale cu PRGF permite obținerea unor condiții mai bune pentru aplicarea ulterioară a unui implant.
Augmentarea osoasă - verticală sau orizontală - aduce condiții mai bune pentru o restaurare cât mai funcțională, fie cu implanturi, fie cu punți dentare.
Extracția dentară
Este cea mai întâlnită procedură de chirurgie dentară. Extracția dentară se impune atunci când dintele bolnav nu mai poate fi recuperat prin procedurile de restaurare și trebuie îndepărtat de pe arcada dentară pentru a evita producerea altor procese patologice locale sau generale. Cele mai frecvente cauze sunt cele legate de distrucția masivă prezentă atât la nivelul coroanei dentare, cât și la nivelul rădăcinilor sau de boala parodontală, care slăbește ancorarea dintelui în alveola dentară.
În locul dintelui extras se poate insera un implant dentar, care va oferi suportul necesar pentru o coroană ceramică sau se poate construi o punte dentară care să se sprijine pe dinții învecinați.
Proceduri care evită extracția dentară medicii specilalisti ai Clincii Indigo Dental vor încerca să reducă la maxim cazurile în care vor efectua extracția dentară. În situația în care tratamentul endodontic (al canalelor dentare) nu poate fi realizat, există metode care, în funcție de particularitățile locale, pot permite păstrarea dintelui pe arcada:
- Chiuretajul periapical: curățarea țesuturilor patologice de la vârful rădăcinii;
- Rezecția apicală: îndepărtarea vârfului rădăcinii, urmată de curățarea țesutului patologic din jurul rădăcinii dintelui;
- Amputația radiculară: tehnică chirurgicală ce se folosește pentru conservarea unor molari la care una dintre rădăcini este irecuperabilă (prezintă un proces inflamator osteo-parodontal).
Aceste metode conduc la evitarea extracției, permițând conservarea și restaurarea dinților naturali pentru o perioadă îndelungată de timp.
Regularizarea crestelor alveolare
Se impune în cazul în care au fost efectuate mai multe extracții care au determinat, după vindecare, apariția unor formațiuni osoase neregulate sub gingie, care pot traumatiza gingia atunci când peste aceasta este adăugată o lucrare protetică.
Chirurgia plastică gingivală
Are ca obiect remodelarea gingiei a cărei formă poate fi neregulată. Scopul este acela de a obține o suprafață estetică a gingiei care, alături de lucrările protetice, vor contribui la refacerea în ansamblu a esteticii cavității bucale.
Tratamente fără durere
Pentru oricare dintre intervențiile chirurgicale pacientul este anesteziat, fiind eliminată astfel posibilitatea apariției durerii în timpul efectuării procedurilor chirurgicale. Medicul chirurg va prescrie pe bază de rețetă și un tratament analgezic care să fie administrat în primele 24-48 de ore de la efectuarea intervenției, pentru situațiile în care durerea ar putea să apară.