Endodontie

Beneficiile acestui tratament:

  • Prin realizarea tratamentului endodontic, pacientul scapă de durere.
  • Folosim microscopul pentru un succes maxim al tratamentului
  • Folosim diga dentară pentru complicații și disconfort minim

Termenul de “endodontie” provine din limba greaca si inseamna “interiorul dintelui”. In ultimii 50 de ani, endodontia s-a identificat ca specialitate a medicinei dentare, tratamentul endodontic constand in prevenirea, diagnosticarea si tratamentul afectiunilor datorate pulpei dintelui (“nervul”), in fapt tesutul moale din interiorul dintelui.
Salvarea dintelui natural trebuie sa fie intotdeauna prima alegere in cazul unui tratament stomatologic. Atunci cand medicul curant va recomanda extractia unui dinte, intrebati-l daca poate fi salvat cu ajutorul procedurilor endodontice, cunoscute sub denumirea de “tratamente de canal”.

Pulpa dintelui poate fi afectata si infectata din diverse cauze; motiv pentru care, ea trebuie extirpata. Extirparea nervului nu inseamna “moartea” dintelui, asa cum se percepe in general. Pulpa are un rol determinant atat in cresterea si maturarea acelui dinte cat si in mentinerea functionalitatii lui in cavitatea bucala. In urma tratamentului de canal dintele ramane “viu”, continuand sa functioneze si sa-si indeplineasca rolurile biologic-mecanice, fiind hranit de catre tesuturile din jur.

Rolul unui tratament de canal (tratament endodontic) este de a mentine dintele in cavitatea bucala – pentru ca, asa cum se stie, cel mai bun implant este propria radacina. Scopul final il constituie salvarea de la extractie a unui dinte a carui pulpa este inflamata sau necrozata, precum si tratarea si prevenirea infectiei si a inflamatiei existente la nivelul tesurilor proxime (oase maxilare, tesuturi moi). Pe scurt, in timpul tratamentului endodontic, intregul sistem de canale situate in interiorul radacinii dintelui este curatat de bacterii si resturi organice si etansat cu materiale biocompatibile care sa nu permita reinfectarea.

In ce consta tratamentul de canal si care sunt etapele

De regula, tratamentul se finalizeaza in aceeasi sedinta (care poate dura aproximativ 2 ore). Sunt insa situatii in care finalizarea se face dupa 2-3 sedinte, functie de complexitatea cazului.

De retinutTratamentul de canal nu doare, totul se face sub anestezie si control microscopic, astfel:

  1. Cu ajutorul digai dentare dintele este izolat de restul cavitatii bucale pentru a impiedica accesul salivei si contaminarea dintelui in timpul tratamentului;
  2. Se creeaza accesul spre canalele din radacinile acelui dinte. Unii dinti pot avea o radacina, un canal; sunt insa situatii in care un dinte poate avea mai multe canale in aceeasi radacina sau in radacini multiple, cum e cazul molarilor. Acest aspect se explica fiecarui pacient inainte de tratament.
  3. Pulpa dintelui, infectata sau sau partial afectata , se extrage din canalul dintelui;
  4. Canalul este apoi atent instrumentat creand o forma conica, regulata si frumos conturata pentru a permite curatarea canalului
  5. Curatarea canalului este etapa determinanta in obtinerea unui rezultat bun; solutiile speciale de curatare asigurand dezinfectia lui.
  6. Urmeaza etapa de obturare si sigilare a canalului cu materiale speciale biocompatibile.
  7. Foarte frecvent, un dinte care are nevoie de tratament de canal, are coroana distrusa. Coroana se reface cat mai repede dupa finalizarea tratamentului de canal: prin metode fizionomice directe: un pivot de fibra de sticla (sau de alta natura) care ranforseaza obturatia (“plomba”). Dintele apoi este invelit de o coroana ceramica pentru a asigura prezenta dintelui si indeplinirea functiilor lui pentru cat mai mult timp.