Beneficiile acestui tratament:
- După tratamentul cu implant dentar, pacientul își recapătă funcția masticatorie și își redobândește armonia feței și estetica zâmbetului
- Tratamentul cu implant dentar reprezintă cea mai modernă metodă de înlocuire a dinților lipsă
- Implanturile se osteointegrează minim 10 saptamani de la intervenție, astfel încât devin corp comun cu osul, neexistând riscul sa se mobilizeze
Ce sunt implanturile dentare?

Implanturile dentare sunt dispozitive de titan în formă de rădăcină dentară, care sunt plasate în os odată ocupate de un dinte. Odată poziționat, în condiții sterile la cabinet, osul se îmbină cu suprafața implantului într-un proces cunoscut sub numele de osteointegrare. Procedura se efectuează sub anestezie locală și, deși se poate aștepta o oarecare durere ulterioară, aceasta este de obicei minimă.
Odată integrat, un implant sănătos poate fi practic considerat permanent. În această etapă, care poate dura de la șase săptămâni până la șase luni după plasarea implantului, acesta este descoperit și este atașat un stâlp special numit bont. O coroană sau o punte de porțelan poate fi apoi realizată pentru stâlp și ulterior cimentată în poziție. În unele situații, pe implant se pot atașa un stâlp și o coroană provizorie în momentul intervenției chirurgicale.
Principalele avantaje ale implanturilor dentare sunt că, dacă sunt păstrate sănătoase, acestea sunt permanenți, iar dinții adiacenți nu sunt atinși în niciun fel. Tratamentul cu implant dentar este extrem de previzibil, cu rate de succes de peste 95% și este acum văzut ca soluția ideală și prima alegere pentru înlocuirea dinților lipsă.
Cele 3 faze ale tratamentului cu implant dentar

Faza 1 - Diagnostic și planificare a tratamentului
Prima noastră sarcină la consultație este să încercăm să înțelegem natura problemei dumneavoastră și să decidem dacă aceasta poate fi gestionată cu implanturi. Luăm în considerare posibilele alternative, sănătatea dumneavoastră medicală și orală și începem să formăm o propunere generală de tratament. Putem fi clar cu privire la costurile potențiale în această etapă - fără surprize urâte în continuare.
Dacă decideți că implanturile sunt pentru dvs., putem efectua proceduri suplimentare de diagnostic în această etapă - pot fi făcute modele, radiografii suplimentare, scanări CT și fotografii ale gurii dvs. pentru a vă ajuta cu diagnosticul și consultarea în etapa a doua și, de asemenea, permite tehnicianul să se implice în cazul dumneavoastră și să facă un șablon de ghid chirurgical dacă este necesar. Șablonul ne arată pozițiile ideale ale implanturilor dentare propuse în timpul intervenției chirurgicale, dar poate să nu fie necesare pentru plasări simple.
Laboratorul nostru poate realiza si machete in ceara cu forma ideala a dintilor pentru coroanele definitive, care pot fi folosite la consultatie pentru diagnosticarea aspectului dumneavoastra si pentru realizarea de restaurari provizorii.
Faza 2 - Chirurgie implantară
Implanturile dentare sunt așezate cu mare atenție în pozițiile corespunzătoare, așa cum a fost planificat. Procedura se efectuează sub anestezie locală, în condiții stricte de sterilitate.
Vindecarea este rapidă și orice umflare, disconfort sau durere este de obicei minimă și ușor de gestionat cu analgezice fără prescripție medicală. Vi se va furniza tot ce aveți nevoie la programarea pentru operația de implant.
Faza 3 - Restaurarea implantului
În funcție de modul în care implantul a fost lăsat, îngropat în gingie sau proeminent, următoarea etapă implică expunerea implantului și montarea unui atașament special, care ne permite să luăm amprente precise ale poziției implantului. Acest lucru poate implica expunerea implantului cu o a doua intervenție chirurgicală minoră, amprentele fiind luate după o perioadă scurtă suplimentară pentru ca gingia să se vindece, de obicei 2-3 săptămâni.
Avem apoi restaurarea făcută și stâlpii (bonturi) conectați. La această vizită putem monta coroane de tranziție, temporare sau bonturi de vindecare, care ajută gingia să se „vindece” în poziția ideală.
Coroanele definitive din porțelan sunt cimentate (sau înșurubate) la locul lor, după o încercare pentru a verifica culoarea, forma și potrivirea.
Care sunt etapele intervenției chirurgicale?
Deși implanturile sunt de obicei folosite pentru a înlocui dinții lipsă, le folosim frecvent pentru a înlocui un dinte care este bolnav sau deteriorat. Acest lucru introduce două variabile importante în procesul chirurgical care au o influență directă asupra momentului de tratament care apoi are loc în două, trei sau uneori patru etape.
În ciuda tuturor instrumentelor și procedurilor de diagnostic disponibile, este imposibil de prezis cu certitudine absolută cum va decurge operația. Fiecare și fiecare caz este diferit și, uneori, găsim situații la locul operației care dictează o schimbare a abordării și, implicit, a calendarului pentru planul nostru.
Din fericire, acest lucru duce de obicei doar la o ușoară întârziere a planului, care va fi pe deplin explicată, dar este important să răspundem la constatări în mod corespunzător și dacă nu este posibil să plasăm implantul, de exemplu dacă găsim material infectat la locul implantului, este mai bine să faceți față complicației și să întârziați implantul decât să introduceți implantul într-un loc compromis.
Opțiunile chirurgicale posibile sunt următoarele:
- Extracția unui dinte și pregătirea locului de implant
- Pregătirea locului de implant - nu a fost plasat implant, dar locul de implant a fost îmbunătățit
- Așezați implantul și acoperiți-l înapoi cu gumă. Acest lucru necesită o etapă chirurgicală suplimentară pentru a expune implantul după vindecare.
- Așezați implantul și completați cu un bont de vindecare (fără a doua etapă chirurgicală). Aceasta este cea mai comună abordare și, de obicei, poate fi realizată la o singură întâlnire.
- Așezați implantul și dintele temporar împreună - nu întotdeauna este ideal pentru vindecare și poate crește semnificativ costul.
Ce sunt biomaterialele?
Uneori folosim biomateriale pentru a crește volumul osos în jurul locului de implant. Aceste materiale pot, de asemenea, să „duplinească” țesutul moale pentru a crea un aspect mai natural al gingiei și al coroanei.
Folosim materiale substitutive osoase de origine bovină (Bio-Oss), care sunt înlocuite treptat de propriul os pe o perioadă de timp și, uneori, este posibil să fie nevoie să protejăm acest lucru cu o membrană de colagen derivat din porcin (Bio-Gide), care este utilizat pentru acoperirea și protejarea materialelor grefei în timpul vindecării.
Utilizarea acestor biomateriale este susținută de multe studii pe termen lung în care s-au dovedit a fi fiabile pentru repararea sau umplerea micilor defecte ale osului. Dacă aveți vreo obiecție cu privire la utilizarea lor, vă rugăm să ne anunțați, dar le vom discuta în continuare dacă devine probabil că va fi necesară o anumită utilizare.
Ziua operației - la ce să mă aștept?
În ziua în care vă plasați implantul vi se va acorda un timp pentru a ajunge la cabinet. Acest lucru nu va fi atunci când intrați la operație, dar vă va lăsa timp să vă luați antibioticele și să vă relaxați înainte de operație. Vom fi ocupați cu pregătirea intervenției chirurgicale și a echipamentului pentru programare.
La intrarea în cabinet, veți observa imediat diferența - echipamentul și pregătirea pentru lucrul steril sunt complet diferite de operația dentară normală și, odată ce vă amorțim, vom fi cu toții îmbrăcați pentru a menține un mediu de lucru steril.
La rândul dvs. vi se va cere să clătiți cu un antiseptic înainte de a începe și veți avea un drap steril plasat peste dvs. care va menține zona curată și ordonată.
Chirurgie cu implant - cum se face?
Operația în sine implică ridicarea unui mic lambou de gingie pentru a expune locul implantului. Apoi, folosind burghie de dimensiuni crescătoare, se va forma gaura în care va intra implantul. Odată ce suntem mulțumiți de alinierea și adâncimea găurii, va fi selectat și plasat un implant cu dimensiunea potrivită. Strângerea finală implică utilizarea unei chei manuale care face puțin zgomot și presiune, dar se face pentru a asigura plasarea și orientarea precisă a suprafeței de fixare a implantului.
Odată plasat, luăm decizia cu privire la modul de acoperire a implantului - de obicei realizat cu un știft de vindecare (un pic ca după perforarea unei urechi), pe care îl numim un bont de vindecare. Guma este apoi închisă cu suturi în jurul știftului.
Vindecarea osului durează în mod normal 3-4 luni după care implantul se integrează cu osul. Dacă am plasat așchii de os (Bio-Oss), acesta va fi înlocuit cu os imatur până în acest stadiu.
Odată ce implantul este integrat cu osul, putem continua cu restaurarea finală.
Îngrijirea ulterioară a intervenției chirurgicale - ce va trebui să fac?
Când operația este finalizată, vei fi în continuare amorțit și poate fi așa timp de 1-3 ore. Preocupările noastre în această etapă sunt să permitem ca lucrurile să se așeze netulburate. Avem nevoie de formarea unui cheag de sânge sănătos și ca nimic din toate acestea să nu fie deranjat sau spălat.
Vă rugăm să respectați aceste reguli simple:
- Ia-o ușor pentru tot restul zilei
- Evitați clătirea - puteți mânca și bea, dar nu vă clătiți timp de 24 de ore
- Va trebui să luați a doua doză de antibiotic la 8 ore după prima
- Dacă puteți, vă rugăm să luați ibuprofen 400 mg la fiecare 6 ore pentru a reduce orice umflare - dacă nu puteți lua ibuprofen, paracetamolul ar trebui să fie suficient pentru ameliorarea durerii, dar nu are același beneficiu antiinflamator.
- Oferim un pachet de gheață pentru utilizare imediată pentru a preveni și ameliora orice umflare. Ar trebui să încercați să utilizați un pachet rece timp de 10 minute în fiecare oră în prima zi. Pungile mici de mazăre din congelator acoperite într-un prosop umed sunt cele mai bune - așa că nu uitați să luați câteva!
Numirea de revizuire
Cineva de la operație te sună a doua zi după operație pentru a verifica că totul este bine și ne vedem după o săptămână pentru a-ți îndepărta firele de sutură. Veți avea o întâlnire pentru a revizui progresul la 6 săptămâni, iar a doua la 12 săptămâni, când vor fi luate amprente pentru a începe procesul final de restaurare.
Restaurarea finală
Gama de restaurări este vastă în funcție de caz, dar procedura pentru această etapă este aproximativ aceeași în orice caz.
În primul rând, bontul de vindecare este deșurubat expunând capul implantului. Apoi, se înșurubează un bont de amprentă și se preia o amprentă - bontul de amprentă dublează suprafața de potrivire a implantului în amprentă și permite amplasarea precisă a restaurării în gingie.
Tehnicianul toarnă modelul în ipsos și realizează restaurarea finală.
Trebuie să iau antibiotice?
În general, este un protocol standard acceptat ca antibioticele să fie luate înainte de operația de implant pentru a reduce potențialul de infecție la locul implantului. Antibioticul obișnuit de alegere este amoxicilina, luată sub formă de băutură chiar înainte de operație. Pentru oricine este alergic sau are o problemă cu amoxicilină, oferim clindamicină. Clindamicina trebuie luată în câteva comprimate, deoarece nu este disponibilă sub formă de pulbere.
A doua și ultima doză de antibiotic se ia la 8 ore după prima.
Pentru acele puține persoane care refuză să ia un antibiotic, regretăm să spunem că nu putem acoperi implantul cu garanția noastră obișnuită. Riscul de eșec al implantului este foarte scăzut, dar dacă antibioticele sunt refuzate și apare eșecul din orice motiv, se va percepe o taxă pentru orice tratament repetat.
Am nevoie de sedare?
Pentru majoritatea procedurilor de implant, tratamentul nu este mai greu de tolerat decât obturația. Procedura se efectuează sub anestezie locală și, în afară de a simți o oarecare vibrație de la burghiu și o oarecare presiune în timpul plasării, procedura este destul de confortabilă.
Pentru oricine rămâne îngrijorat cu privire la procedură, puteți întreba medicul dumneavoastră despre sedative orale - o doză de 30 mg temazepam cu o seară înainte pentru a ajuta la somn și încă 30 mg cu 1 oră înainte de operație este de obicei suficientă pentru a elimina orice nervi și a permite operația să continue fără dificultate. Nu puteți conduce după sedare orală și vă rugăm să țineți cont de acest lucru atunci când faceți aranjamente pentru ziua respectivă.
De asemenea, oferim un serviciu complet de sedare intravenoasă, iar dacă acesta este singurul mod în care acest tratament ar putea fi acceptabil pentru dvs. Dacă este cazul, veți fi informat cu privire la orice costuri și măsuri de precauție asociate.
De ce întreținere va avea nevoie implantul meu?
După cum ar trebui să știți acum, este esențial ca implanturile să fie monitorizate și întreținute după terminarea tratamentului.
După perioada inițială se recomandă să participați la practica la intervale regulate pentru examinări și întreținere.
Va trebui să mențineți un standard ridicat de igienă în jurul implanturilor și, dacă este necesar și recomandat, să consultați igienistul nostru la fiecare trei luni. (Toate planurile de tratament exclud costurile pentru igiena și numirile anuale de revizuire).
Tratamentul de restaurare cu implant la cabinet este garantat pentru o perioadă de cinci ani, dar numai dacă se participă la programările de întreținere recomandate.
Există probleme medicale care afectează tratamentele cu implant?
Fumat
Există unele dovezi în literatură și studii științifice că fumatul crește riscul eșecului implantului. Riscul crește de aproximativ 3 ori, dar este încă relativ scăzut. Atâta timp cât starea gingiilor este bună, putem continua.
Medicație - bifosfonați
Aceste medicamente afectează metabolismul osos și sunt utilizate pentru a trata osteoporoza și alte afecțiuni. Dacă există vreo îndoială cu privire la riscul tratamentului, vă vom recomanda un tratament alternativ.
Medicamente - Steroizi
Steroizii pe termen lung pot afecta vindecarea și răspunsul imunitar la pacienți, dar nu reprezintă o contraindicație absolută a tratamentului cu implant. Ele pot afecta, de asemenea, osul și asta poate avea o influență asupra timpilor de vindecare și a considerațiilor de încărcare.
Medicație - Anticoagulante
Doza zilnică de 75 mg de aspirină nu este o problemă și nici warfarina nu este o problemă atâta timp cât INR este sub 3,0. Este posibil să fie nevoie să vedem înregistrările dvs. INR dacă sunteți pe warfarină, așa că vă rugăm să le aduceți cu dvs.
Diabet - tip 1
Atâta timp cât controlul glicemic este bun și sănătatea gingiilor este bună, atunci implanturile pot fi făcute cu prudență.
Diabet zaharat - tip 2
Ca și în cazul tipului 1 - atâta timp cât sănătatea gingiilor este bună și diabetul este bine controlat, implanturile se pot face cu puține complicații.
Infecție gingivală
Pentru a avea încredere în succesul implanturilor este foarte importantă o bună sănătate a gingiilor. Deși legătura dintre un implant și os este diferită de cea dintre dinți și os, implanturile pot suferi de o igienă orală deficitară și pot dezvolta inflamații. Acest lucru duce la pierderea osoasă în jurul implantului și, deși acest lucru ar putea să nu ducă la eșecul implantului, poate deveni inestetic, mai ales dacă este situat in zona frontala.
O evaluare a stării gingiilor va fi făcută ca parte a procesului de consultare pentru tratamentul cu implant și putem recomanda un tratament cu igienistul nostru înainte de a confirma indicatia pentru tratamentul cu implant dentar.