Pedodontie (Tratamente la copii)

Beneficiile acestui tratament:

  • Tratarea dinților de lapte ajută la confortul copiilor pentru calmarea durerii.
  • Prin tratarea dinților de lapte se evita dezvoltarea de carii complicate
  • Educăm copiii pentru a-i forma să aibă grijă de sănătatea lor dentara.

Cât valorează zâmbetul copilului tău?

Dentiția copiilor se formează cel mai devreme la 4 luni, odată cu apariția primilor dinți de lapte.

Cei 20 de dinți de lapte apar până la vârsta de 3 ani și este foarte important să mențineți sănătatea lor. Cariile neglijate duc la probleme ce afectează permanent dezvoltarea dinților, astfel apare nevoia stomatologiei pentru copii.

Dinții permanenți apar în jurul vârstei 6 ani, începând cu molării și incisivii din partea inferioară a cavității bucale. Acest proces continuă până în jurul vârstei de 21 de ani. Pentru prevenția aparitiei cariilor recomandăm inceperea periajului dinților copiilor imediat ce primul dinte a erupt.

De la vârsta de 4 ani sau 5 ani vă recomandăm să inițiați educația de sănătate orală si învățarea copilului să se spele pe dinți de 2 ori pe zi.

Copiii vor fi educaţi spre o igienă dentară corectă formându-şi obiceiuri sănătoase. Prin monitorizarea continuă a creşterii şi dezvoltării dinţilor, medicii noştri pot anticipa eventualele probleme dentare la copii, intervenind la timp pentru rezolvarea acestora.

Sigilarea dentară este una dintre cele mai moderne metode de prevenție a cariilor dentare din sfera pedodontiei .

De ce este necesară sigilarea dentară?

Imediat după erupție, maselele prezintă o morfologie cu șanțuri și fosete adânci, locuri unde se acumulează resturi alimentare și micro-organisme care inițiază caria dentară. Aceste șanțuri, mai degrabă fisuri, au un diametru mai mic decât firul periei de dinți și sunt profunde.

Etapele de lucru pentru sigilarea dentară

  1. Curățarea suprafeței dintelui cu ajutorul unor periuțe rotative, neimplicând frezajul dintelui;
  2. Gravarea dintelui (mordansare). Un gel cu consistență fluidă, în a cărui concentrație intră și acid fosforic, este aplicat prin pensulare, injectare sau cu ajutorul unui burete, fiind lăsat să acționeze 15-30s, după care spațiul de lucru este spălat și uscat.
  3. Aplicarea sigilantului se realizează cu instrumente speciale cu vârfuri de unică folosință. Sigilantul trebuie să acopere toate santurile. Acesta se menține 10-15s pentru a permite penetrarea și săturarea smalțului mordansat în mod optim, după care se fotopolimerizeaza.
  4. Adaptarea funcțională constă în refacerea morfologiei funcționale a suprafețelor sigilate, îndepărtându-se eventuale contacte identificate cu ajutorul hârtiei de articulație prin utilizarea pietrelor diamantate.
  5. Reevaluarea pacienților-dinții sigilați trebuie controlați periodic de către medic, ideal la fiecare 6 luni.

Care este vârsta potrivită pentru sigilarea dinților?

Nimeni nu poate preciza cu certitudine vârsta, întrucât fiecare copil are propriul său ritm de dezvoltare. Cu toate acestea se poate afirma faptul că procesul de creștere al dintelui trebui să fie încheiat, iar zona respectivă să fie complet uscată pentru ca sigilarea să se realizeze cu succes.

De asemenea, este important ca micuțul pacient să coopereze cu medicul stomatolog. Există situații în care copilul nu este cooperant sau este foarte mic, în acest caz, recomandăm inhalosedarea sau sedarea profundă pentru a facilita efectuarea tratamentului în condiții optime, una dintre cele mai eficiente metode stomatologice pentru copii.