Profilaxie si Igiena orala

Beneficiile acestui tratament:

 • Evitați bolile gingivale
 • Detectați afecțiuni dentare incipiente
 • Vă protejați dinții naturali

O rutină bună de îngrijire dentară zilnică, împreună cu vizite regulate la Indigo Dental, vă vor ajuta să vă mențineți o sănătate orală excelentă. Periajul zilnic și folosirea aței dentare sunt utile în eliminarea celor mai dăunătoare bacterii găsite în placa. Curățarea profesională a dinților, cunoscută și sub denumirea de „detartrare și lustruire” are ca scop îndepărtarea plăcii, a petelor și a tartrului care se acumulează pe dinți.

Placa este filmul lipicios care conține o mulțime de bacterii și provoacă boli ale gingiilor și carii dentare. Tartrul este depozitul mai dur, calcificat care se formează în jurul dinților tăi și poate provoca carii ulterioare. Stomatologul dumneavoastră are instrumente specializate pentru îndepărtarea delicată a tartrului, care utilizează vibrații ușoare pentru a slăbi bucățile mai mari și ceața de apă rece pentru a îndepărta resturile. O oglindă dentară ajută medicul dentist să identifice orice problemă în zonele greu accesibile din gură.

Tratamentul precoce al bolii gingiilor poate include descuamarea și curățarea dinților și sfaturi despre cum să vă păstrați dinții și gingiile sănătoase. Tratamentul ulterioar al bolii gingiilor poate include descuamare profundă. Majoritatea pacienților de la Indigo Dental Practice vizitează igienistul pentru detartrare și lustruire.

Metode de profilaxie recomandate:

 • Igiena orală este cea mai importantă metodă de profilaxie. Placa dentară se acumulează pe suprafața dinților după fiecare masă. Dacă nu este îndepărtată prin periaj activ, aceasta se va calcifica transformându-se în tartru dentar.
 • Controalele periodice sunt foarte importante pentru menținerea sănătății orale. Multe afecțiuni orale evoluează fără dureri mai ales în fazele inițiale; așadar, pacienții nu sunt conștienți de apariția lor până în momentul în care au progresat deja semnificativ.
 • Detartrajul reprezintă procesul de îndepărtare a tartrului și plăcii dentare folosind instrumente de mână sau aparate specifice de detartraj sonice sau ultrasonice.
 • Periajul profesional are ca scop îndepărtarea plăcii dentare ce a mai rămas după detartraj, precum și a diverselor pete sau colorații de pe suprafața dinților. Periajul profesional este realizat de medicul dentist cu ajutorul instrumentelor mecanice.
 • Sigilarea șanțurilor și fosetelor preîntâmpină stagnarea microbilor și a plăcii dentare.
 • Reducerea consumului de zaharuri și alimentele bogate în carbohidrați care sunt o sursă foarte bună pentru bacteriile din placa dentară.
 • Fluorul este un mineral care ajută la întărirea smalțului, pe care îl face mai rezistent la acțiunea cariilor.
 • Fumatul sau mestecatul tutunului și consumul de alcool influențează negativ sănătatea orală.

Fumatul favorizează decolorarea dinților și stimulează acumularea plăcii dentare. În cazul fumătorilor, crește riscul apariției gingivitei, paradontozei și a cancerului oral.

Desfăşurarea profilaxiei în cabinet

Înainte de începerea propriu-zisă a igienizării dinţilor, se verifică cu ajutorul unor bureţei speciali impregnaţi cu revelator, gradul de depunere a plăcii/tartrului. Această verificare în cabinet ajută pacientul la cunoaşterea zonelor care trebuie curăţate riguros la periajul efectuat acasă.

Tartrul

Este îndepărtat cu ajutorul unui aparat modern pe baza de ultrasunete ce are la bază o ansă metalică de diferite forme care ne ajută să dislocăm blocurile de tartru, atât cele supragingivale cât şi cele subgingivale.Toată procedura se bazează pe mişcările de vibraţie produse de ultrasunete, ce intră în contact cu suprafața blocului de tartru. Aceste vibraţii produc unde care determină blocul de tartru să se desprindă de suprafeţe, fără să afecteze structurile dentare sau gingivale.

Periajul profesional 

Se realizează cu o periuţă circulară şi o pastă specială abrazivă. Procedura poate fi asemănată cu periajul realizat acasă cu o periuţă electrică.

Air-flow-ul

Este un tratament profilactic, care ajută la o igienizare profesională completă (după periaj şi detartraj). Acest procedeu se realizează cu ajutorul unui aparat care generează un jet de aer+apă+bicarbonat de sodiu, cu o presiune foarte mare, jetul fiind proiectat atât pe suprafeţele dentare, cât şi în zonele interdentare şi subgingivale (zone inaccesibile periajului manual).

În încheierea şedinţei de profilaxie în cabinet, se aplică geluri de protecţie cu fluor sau cu proteine din lapte, în funcţie de situaţia dentară, care se menţin pe dinţi minimum jumătate de oră (nu se clăteşte, mănâncă sau bea în acest interval de timp).